طبق یه نظریه و یا گفته از قدیم حجامت دشمن پزشکان است!
آیا واقعا صحت دارد؟
آیا واقعا حجامت دشمن پزشکان است؟
چرا؟
حجامت در واقع اعمال یک استرس فوری است به سیستم ساکن دفاع عمومی بدن تاآن رابرعلیه کلیه عوامل درونی وبیرونی هشیار وفعال نماید.حجامت باتوجه به روش مورد انجام ومحلی که انجام می گیرد میتواند چون نیشترزدن؛ عوامل عفونی –درد آور ومخرب راازبدن خارج نمایدحجامت درزیرگردن وجایگاه معین میان دو کتف قادر است عوامل اصلی لخته شدن خون وفاکتور های انعقادی عامل در سکته های مغزی وقلبی رااز سیستم خارج نماید زیراخون پراکسیژن خارج شده از ریه ها در اثر حالت تلمبه ای قلب وریه ها که شبیه یک آکاردئون ایجاد فشار منفی در قفسه سینه میکند وعمل مکش ودمش (دمیدن) راسامان می بخشد ؛ خون حاوی قطرات ریز چربی ولخته های مستعد کوچکی راکه میل به هم پیوستگی در آنها زیاد است را به عضلات پشت(نزدیکترین مسیر عروقی)پمپ مینماید و حجامت در محل مذکور آنها را به دام انداخته از بدن خارج می نماید زیرا عوامل تشکیل لخته های مخاطره آمیز از این گلوگاه بسوی سایر نقاط بدن روانه میشود و حجامت آنجا را پاک میکند.
حجامت با خارج کردن ذران چربی که در فرآیند اکسیژنه شدن خون همچنان درمویرگهای عضلات پشت تنه گیر کرده وپشت سر هم صف کشیده اند و انتقال کند وتدریجی آنها به عروق گشادتر ومسیرهای بازتر میتواند به رسوب وایجاد سده(انسداد عروق مثلا CAD یا آمبولی)مخاطره آمیز پایان دهد و با ایجاد تله های گشاد عروقی در موضع (بدلیل بادکشهای ناحیه واطراف آن)وایجاد فشار منفی وحالت مکنده دراین تله ها مدتها این ذرات چربی رااز جریان عادی خویش باز دارد .
- حجامت خارج کننده صفراست وآرامش رابه انسان ارزانی می دارد.
- حجامت یک شوک عصبی موثر دربیماران روحی روانی وافسرده است و آغاز چالش های روانی را به بیمار القاء می کند
- حجامت کاهش دهنده فشار خون است وبمقدار زیادی از استعداد سکته های آنی دربیماران می کاهد(مثل خونریزی از بینی در بیماران فشارخونی).
- حجامت فاکتورهای آلرژی(عوامل حساسیت زای)درونی وبیرونی کسانی را که کهیر دارند یا کم کاری کبد داشته وبه حساسیت های متعددی گرفتارند را از مسیر مخرب وآزار دهنده بیمار به مسیری فرعی منحرف مینماید وایمنی شخص را تجهیز می کند و فرصت سامان دهی به سیستم دفاعی می بخشد.
- حجامت درترک اعتیاد موثر بوده هشدارهای خودباوری واعتماد به نفس را که اولین ومهمترین فاکتور در ترک اعتیاد تلقی می شود صادر مینماید وسموم خون را تخلیه می کند.
- حجامت بلغم وسودای پخته شده را که قبلا سست وقابل انتقال شده است همچون صفرا میمکد واز غلظت وحدت آنها می کاهد.
- حجامت باز کننده انسدادهایی است که به آمنوره زنان انجامیده وبا باز کردن مسیرهای عروقی؛ انتقال موضعی مواد مالیدنی مثل کرمها و لوسیونهاوپمادهارا ازیک سو روی پوست وانتقال خونی مواد دارویی- خوراکی راازدرون از-سوی دیگر- تسهیل میکند.
- حجامت به سرعت تیرگی دیدرا در بیماران دیابتی و فشارخونی کاهش می دهد وبا آثار شفابخش متعددش در بیماران با تیرگی شعور مقدمات هشیاری را فراهم مینماید.
- حجامت خارج کننده لخته های گرفتار در پیچ وخم عروق واریکوز ساقین وسایر اندامهاست.
- حجامت دنیایی است که در پشت سرمان بوده و از اینکه گوشه چشمی بدان داشته باشیم غافل بودیم واکنون مثلا همت کرده ایم وتازه از درب آن وارد شده ایم واز این همه را دیده ولمس کرده ایم ومثل آن به ((آب در کوزه و ما تشنه لبان میگردیم)) می ماندحال به عهده محققین واستادان بزرگوار است که به کاوش وآزمایش آن همت نمایند.
- حجامت در درمان وتسکین بیماریها سرنخی است که هرچه پیش برویم میتواند طناب کلفت وقطوری باشد که آویختن از آن بدون هراس است
در روزنامه ایران مورخه 8/11/84، استاد گرامی آقای دکتر شیخ الاسلامی (همانند سایر پزشکان و همکاران محترم) مقولهی «حجامت» را با نگاهی سطحی ویک سویه مورد بررسی و نقد و بالاخره تهاجم قرار داده و حجامت را با مقولههای دیگری نظیر جراحی و اهدای خون مقایسه نموده است. جهت روشن شدن اذهان عموم، پیرامون حجامت و اثرات درمانی خوب یا بد آن، خلاصهیی ازتجارب علمی و یافتههای تحقیقاتی پیرامون حجامت را به اطلاع خوانندگان محترم وهمکار بزرگوار دکتر شیخالاسلامی میرسانیم:
طب سنتی دارای پاتوفیزیولوژی (آسیب شناسی) و اتیولوژی (سبب شناسی) و سمیولوژی (علامت شناسی) و فارماکولوژی (داروشناسی) ویژهی خود بوده و تمام یکصد وچهارده مکتب درمانی طب سنتی و طب ایرانی با توجه به اخلاط چهارگانه (صفرا، سودا، بلغم، خون) و طبایع چهارگانه (سردی، گرمی، خشکی، تری) به بهداشت و درمان تعریف بیماریها میپردازد. اگر گفته میشود حجامت یا بادکش یا روغن مالی یا ... سودای خون را کاهش میدهد. منظور آن جزء از خون است که بنا به دلایلی (که بحث کارشناسی مفصلی را میطلبد) ازتعادل خارج و عامل بیماری زایی شده است. طب سنتی معتقد است اگر تعادل اخلاط چهارگانه وطبایع چهارگانه به هم خورد بیماری ایجاد میشود و تلاش طبیب طب سنتی درجهت برگرداندن آن تعادل به هم خورده باید باشد که گاهی با حجامت وگاهی با سایر روشها مقدور است. اینکه ماهیت سودا و صفرا و بلغم چیست و اساساً منشای گرمی و سردی و خشکی و تری کجاست و آنالیز این مفاهیم در لابراتوارهای پزشکی وتجزیه و تحلیل میکروسکوپی آنها امری است که در حد فرضیه است وامکانات دانش بشری در حال حاضر در سطح پرداختن به این مقوله ها نیست زیرا بخشی از آنها طبق الگوهای علوم تجربی جدید، غیر قابل تعریف هستند.اما شواهد بالینی و حضور محکم این تئوریها در جای جای زندگی انسانها (به شرطی که مطالعات عمیق طب سنتی داشته باشیم) به نحوی چشمگیر و غیر قابل انکاراست که با ذرهیی انصاف علمی و پرهیز از تعصب و یک سویه نگری، هرفرد عامی یا تحصیل کردهیی به متقن بودن این تئوریها شهادت میدهد. مثال میزنیم: فلفل از دیدگاه طب سنتی طبیعت گرم دارد ونان جو سرد است.
اگر ذرهیی فلفل میل نمایید احساس حرارت و گرما در سراسر وجودتان میکنید درصورتی که از لحاظ آنالیز آزمایشگاهی آن مقدار فلفل کالری درحد صفر دارد، و اگر چند قرص نان جو (که ازلحاظ آنالیز آزمایشگاهی را دارای کالری بالایی است) بخورید احساس سردی و لختی وبیحسی و بیحالی میکنید، صدها مثال مشابه داریم که جهت پرهیز از اطاله کلام صرف نظر میکنیم.
اساساً مقایسه میان حجامت با اهدای خون یا روشهای دیگر پزشکی جدید امری غیر ممکن است زیرا ساختارها و پایهی پزشکی سنتی و پزشکی جدید تا حد زیادی ازهم متفاوت هستند به طور نمونه یکی از آن تفاوتها این است که در پزشکی جدید، فقط به مهار علامتهای بیماری (علامت درمانی) میپردازند و درمان ریشهیی بیماری کمتر به چشم میخورد.
اگر کسی درمقولهی طب سنتی بخواهد پژوهش کند با مترلوژی تحقیق طب ایرانی سنتی باید پیش برود نه با مترلوژی تحقیق پزشکی جدید. همانطور که اگر بخواهیم در پزشکی جدید به پژوهش بپردازیم حق نداریم ازمترلوژی تحقیق طب سنتی استفاده کنیم.
کارکرد و مکانیسم اثر حجامت بر مبنای طبایع و مزاجهای چهارگانه کاملاً قابل توجیه است (هرچند که بر مبنای تئؤریهای پزشکی نوین تعریف نشده باشد). موضع حجامت محل تجمع جزء سودا و صفرای نابجای خون است که مکانیسم دفاعی بدن این اجزای مضر را ازمراکزحیاتی دور کرده و در جایگاههایی خاص گرد میآورد که به وسیلهی عملیات حجامت بخشی از آنها تخلیه میشود (جالب است بدانید که پروفسور یوکاسالونن سوئدی پس ازسالها تحقیق علمی چندی پیش اعلام کرده که در بین دو کتف، سیستم لنفاوی و وریدی مویرگی به نحوی تعبیه شده است که سموم خون، ذرات سنگین و ماکروالمانهای سرگردان و مضر خون در این عروق به تله افتاده و محبوس میشوند که میدانیم اصلیترین محل حجامت همانا بین دو کتف است).
آری خارج کردن خون وریدی سبب تقویت سیستم ایمنی نمیگردد اما توجه استاد دکتر شیخالاسلامی را جلب میکنیم به این نکته که درکتاب جراحی شوارتز (رفرانس جهانی علم جراحی مدرن) اشاره شده است که ایجاد خراشهای موازی و متعدد روی پوست به طرز عجیب سبب افزایش ترشح اینترلوکینها (کلید فعال شدن سیستم ایمنی بدن) میشود و میدانیم که در فرآیند حجامت تعدادی خراش موازی روی پوست ایجاد میشود. دکتر شیخالاسلامی در جای دیگر میفرمایند: «کدام منبع مستند جهانی و... قدرت درمانگری حجامت را تأیید کرده است»
گوش کنید:
« درعمل و در شرایط امروزی و طبق تحقیقات علمی ثابت شده است که بادکش و حجامت آسانترین و سریعترین و مطمئنترین روش درمان است. من عقیدهی راسخ دارم که نه تنها امروز، بلکه برای همیشه امر حجامت را نباید در درمان بیماریها نادیده گرفت.
حجامت پدیدهیی است که باعث تنظیم عملکرد تمام سیستمهای بدن میشود. امری که هرگز با روشهای درمانی دیگر نمیتوان آن را جانشین نمود. مطالعات ما درآلمان نشان میدهد که میتوان هفتاد و پنج درصد بیماریها را با روشهای طبیعی نظیر حجامت درمان کرد...»
پروفسور یوهان آبله، پزشک و محقق آلمان برگرفته ازکتاب «حجامت، یک روش درمان آزموده شده» چاپ 2003 آلمان
پیرامون تأثیر حجامت بر سیستم ایمنی، چند پژوهش علمی نیز توسط مؤسسه تحقیقات حجامت ایران منتشر شده است که تأثیر حجامت در افزایش برخی ردههای سیستم ایمنی را به اثبات رسانده است و هم اکنون در نشریات پزشکی معتبر اروپا به چاپ رسیده است. پیرامون تأثیر حجامت بر کاهش فاکتورهای خونی نظیر قند و کلسترول خون واسید اوریک نیز جناب آقای دکتر منتظر دردانشگاه شهید بهشتی پژوهش انجام داده است و ثابت کرده که حجامت به طور معناداری سبب کاهش کلسترول و قند خون و اسیداوریک میگردد.
ایشان با تمسخر فرموده: «...دولت هزینهی ادارهی بیمارستانها و مراکز تخصصی را متوقف و تمام بیماران را به مراکز حجامت هدایت کند!»
ما این را نمیگوییم، اما به نظر میرسد که اگر دولت و وزارت بهداشت یک صدم و حتی یک هزارم بودجهی چند میلیاردی وزارتخانه در امر واردات داروهای شیمیایی و ابزارها وتجهیزات پزشکی (که این دلارها تماماً به جیب شرکتهای داروسازی آمریکا و اروپا میرود) را به امر پژوهش اصولی در مقولههای طب سنتی وگیاه درمانی و طب ایرانی (نظیر حجامت) اختصاص میداد، هم اکنون اولاً تکلیف همگان نسبت به رد یا قبول طب سنتی و حجامت مشخص بود واین سردرگمی و حیرانی مردم (که ناشی از ضعف اطلاعات عمومی نسبت به مبانی طب سنتی، حمایت شدید غالب پزشکان از طب غربی، مقهور شدن وتسلیم شدن مطلق تمام سیستم علمی و پزشکی کشور در برابر طب جدید و فراموشی مبانی اصیل طب سنتی ایرانیان و دلایل فرهنگی دیگری است...) پایان داده میشد.
دوماً جامعهی پزشکی ما یاد میگرفت که از داشتههای غنی طب ایرانی خودمان چگونه سود ببرد(منطقی وعلمی نه متعصبانه).
سوماً: تولید علم برای جهان پزشکی خارج میداشتیم و حرف نو و ایدههای نوی فراوانی که سبب مطرح شدن نام وفرهنگ جمهوری اسلامی ایران میشد را به دنیا عرضه میکردیم.
چهارماً: بسیاری از بیماریها ومعضلات درمانی مردم به سادگی و با کمترین هزینهها و به روش طب طبیعی درمان میشد و ازخروج میلیونها دلار ارز کشور بابت داروهای شیمیایی (که همگان شاهد عوارض جانبی داروهای شیمیایی بر بدن و موقت بودن اثرگذاری آنها و در یک کلام علامت درمانی طب جدید هستیم) جلوگیری میشد.
آقای دکتر شیخالاسلامی تأثیر مفید حجامت، چه در زمان قدیم و چه در زمان کنونی را مربوط به جنبهی روانی و فاکتور تلقین و اعتقادات مذهبی و سنتی مردم میداند.
پزشکان با تجربه وآشنا به مبانی طب سنتی و حجامت بارها و بارها در مواجهه با بیماران به افرادی برخوردهاند که هیچگونه شناخت و اعتقادی به حجامت نداشتهاند وحتی به نوعی مخالف و ترس و اضطراب هم داشتهاند اما به هر حال حجامت شدهاند وبیماری صعب العلاج چند سالهی آنها (که هیچ داروی شیمیایی پاسخ نداده است) درمان و کنترل شده است که صدها نمونه قابل ذکر با مدرک و سند و پروندهی کامل پزشکی قابل ارائه موجود است.
موضوع بسیار جالب توجه دیگر«حجامت اطفال» است. حجامت در اطفال و نوجوانان تأثیرات پیشگیرانه و درمانی شگرفی دارد که تجربهی مؤلف پس ازانجام حجامت و بررسی موشکافانه و علمی حدود هشت هزار مورد کودک و نوجوان حجامت شده طی ده سال اخیر خلاصه میشود در این جمله که: پس ازحجامت (غالب کودکان ونوجوانان) سیستم ایمنی ودفاعی کودک بسیار قویتر ازگذشته شده و سرماخوردگیهای مکرر و عفونتهای گوش و حلق و بینی کودک به حداقل میرسد. اشتهای کودکان پس ازحجامت بهتر میشود و افزایش قد و وزن به طور معناداری در اطفال و نوجوانان دیده می شود. همچنین اختلالات رفتاری درکودک و نوجوان حجامت شده (نظیر پرخاشگری، تندخویی، دندان قروچه، شب ادراری، عصبانیت زودرس، استمناء، بدخوابی، ناخن جویدن، تیک عصبی، اضطراب، لجبازی، عدم تمرکز، ضعف حافظه و ...) به طور محسوسی تعدیل می شود.
کودک و نوجوان که دیگر تلقین پذیرنیست و چه بسا از حجامت و اصولاً هر نوع اقدامات پزشکی دیگر وحشت و ترس داشته باشد (که خود فاکتور منفی و ضد تلقین است). نوزادی با یرقان وایکتر که بیلی روبین خون وی 23 است و پس ازحجامت، ظرف 24 ساعت به رقم 9 میرسد آیا تحت اثر تلقین و فاکتور اعتقادی و وابستگی روحی به حجامت، زردی او پایین میآید یا اینکه حجامت با سازوکار و مکانیسم واقعی عمل میکند و سبب کاهش زردی خون نوزاد میشود. کودک 5 سالهیی که آسم آلرژیک دارد ازسن 3 سالگی وتحت سنگینترین رژیم درمانی کورتن تراپی و آنتیبیوتیکهای بسیار قدرتمند علائم آسم وعفونت ریوی او کنترل نشده است و روز به روز بجای بهبودی سیر نزول داشته است و با 3 جلسه حجامت (البته حجامتهای تخصصی و با شرایط ویژه) صد درصد درمان شده است و پس ازگذشت 4 سال ازحجامتش حتی یک بار حمله آسم ریوی یا عفونت ریوی و حتی سرماخوردگی نیز نداشته است، آیا با فاکتور اعتقادی و اثرات روان درمانی حجامت خوب شده است یا اینکه حجامت در سطوح سیستم ایمنی وی تأثیر گذار بوده است و با مکانیسم بسیار پیچیده (و البته درحال حاضر ناشناخته) ضعیف و به هم ریختگی سیستم ایمنی وی را اصلاح میکند؟
کودک 4 سالهیی که به دلیل ضایعات پوستی (درماتیت) بسیار پیشرفته وناتوان کننده تحت نظر بهترین اساتید متخصص پوست کشور و با جدیدترین و گرانقیمتترین داروهای شیمیایی طی یک سال درمانش ذرهیی بهبودی نداشته و فقط با چند بار حجامت هم اکنون اثری از ضایعات پوستی وی مشاهده نمیشود، آیا به دلیل اعتقادش به جنبهی مذهبی حجامت و تأکید مکرر پیامبر و ائمه و حکیمان طب سنتی ایرانی بر اهمیت حجامت، نتیجهی درمانی دیده است یا اینکه...؟!
در آرشیو کلینیک پروندههای لاعلاج و صعب العلاج قابل گزارش است که با حجامت درمان شدهاند و در پزشکی مدرن هیچ درمانی برای آنان وجود ندارد. و این جمله را بارها از زبان بیماران شنیدهایم: ماهیچاعتقادی به حجامت نداشتیم و میترسیدیم اما به حرف و توصیهی دوستان یا از روی ناچاری به حجامت روی آوردیم و باور نمیکردیم که این تأثیر مفید درمانی را روی ما داشته باشد و همکنون ما خود مبلغ حجامت شدهایم!!
درمان آکنه و جوش صورت و سیاتیک و واریس و بواسیر و اعتیاد ازدید آقای دکتر شیخالاسلامی به وسیلهی حجامت محال است اما ازدید پزشکی که عالمانه و آگاهانه حجامت وطب سنتی ایرانی رابه خدمت میگیرد، درمان این بیماریها به وسیلهی حجامت، کاملاً عادی و ساده است و این اتفاق صدها بار در کلینیک درمانی پزشکان با تجربه مسلط به طب سنتی به وقوع پیوسته است و مدارک و مستندات آن قابل ارائه است.
استاد دکتر شیخالاسلامی درجای دیگری درج نمودهاند که:
«بیشترافرادی که تابع سنت گذشته و عادات قدیمی هستند و آگاهی یا تمایلی به ترقیات جدید ندارند و بیشتر در جوامع غیر شهری و با افکار قدیمی هستند، هنوز معتقد به روشهای کهنه و قدیمی زندگی من جمله حجامتاند و بیشترین این افراد به صورت تعصب و عادت به این موضوع نگاه میکنند نه بر مبنای دلایل علمی و عقلی مستند».
بخوانید:
1. طبق گزارش مستند دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی معدل تحصیلاتی مراجعان به مراکز حجامت در یکی از شهرهای کشور لیسانس بوده است.
2. طبق گزارش مستند معاونت پژوهشی وزارت بهداشت پذیرش طب سنتی وحجامت در جوامع شهری به مراتب ازجوامع روستایی بیشتر بوده است و جالب است که در گزارش قید شده است که در روستاهای نزدیکتر به شهرها و روستاهای بزرگتر نسبت به روستاهای دور افتادهتر و کوچکتر این پذیرش بیشتر بوده است!
3. در کلینیک طب ایرانی و دفترمرکزی مؤسسه تحقیقات حجامت ایران از یک هزار و چهارصد نفر مراجعه کننده با مدارک دانشگاهی دکترا و بالاتر از دکترا و اعضای هیأت علمی دانشگاهها، نمایندگان مجلس، مسؤولان کشوری و لشکری ونیروهای مسلح، قضات ردههای بالای قوهی قضاییه و جالبتر از همه دهها پزشک متخصص و فوق تخصص و استاد دانشگاههای پزشکی داشتهایم که مبادرت به حجامت کردهاند و به طور منظم خود و خانوادههایشان برای پیشگیری یا درمان بیماریهای خود) حجامت میکنند،