Biological and Environmental Sciences vital

مهرداد حلوایی دکترای تخصصی فیزیولوژی و فلوشیپ کنترل ناقلین از دانشگاه تسینگ هوآی چین

Biological and Environmental Sciences vital

مهرداد حلوایی دکترای تخصصی فیزیولوژی و فلوشیپ کنترل ناقلین از دانشگاه تسینگ هوآی چین

کنترل و مبارزه با مورچه های محیط کار



مورچه خانگی یکی از حشرات کاملا شناخته شده است که در اکثر نقاط دنیا انواع آن وجود دارد . این حشره بصورت اجتماعی زندگی کرده و معمولا  لانه‏اش را در زیر زمین می‏سازد . غیر از حشره ماده ، اعضا مختلف کلنی مورچه ، سالیان زیادی عمر می‏کنند بدین صورت که کارگران تا 7 سال و ملکه‏ها گاهی تا 15 سال عمر می‏کنند . لانه مورچه‏ها معمولا در داخل دیوار خانه‏ها، پی ساختمانها  ، داخل چمن‏ها ، داخل چوبها ، درختان پوسیده و زیر سنگها ساخته می‏شود.

مورچه‏ها گاهی با نیش‏های دردناکی که ایجاد می‏کنند علاوه بر عکس العمل های شدید پوستی باعث مرگ از طریق ایجاد آنافیلاکسیس روی بعضی از افراد حساس می‏شوند.

تغذیه در مورچه ها غالبا دو جانبه و بطریق دهان به دهان در بین افراد انجام می‏گیرد. 

مورچه‏ها دگردیسی کامل داشته و طی چهار مرحله تخم  ،  لارو  ،  شفیره  ، حشره بالغ  زندگی را می‏گذراند . تخم بسیار ریز وبسته به نوع مورچه شکل مختلف دارد . لاروها بدون پا ، شفاف و گرد هستند و بعد از چندین مرحله پوست اندازی تبدیل به شفیره میشوند . شفیره شبیه به حشره بالغ است ولی بدنش نرمتر ورنگش سفید بوده وبدنبال تامین غذا حرکتی ندارد .

حشره بالغ درست بعد از چند روز که از مرحله شفیرگی خارج شد شروع به فعالیت می‏کند ودر این شرایط بدن مورچه سخت و به رنگ تیره در می‏آید . مدت زمان لازم برای پرورش مورچه از مرحله تخم تا حشره بالغ بین 6 هفته تا دو ماه طول می‏کشد که این بستگی به شرایط محیطی و فصلی دارد .  مورچه‏ها حشرات اجتماعی هستند وبه صورت کلنی زندگی می‏کنند و در داخل کلنی شامل سه قسمت هستند.  کارگران  ،  ماده ها  ، نرها

جنس نر در مورچه‏ها بالدار بوده و بال خود را تا زمان مرگ حفظ می‏کنند و ماده‏ها هم در بین مورچه‏ها بزرگترین گروه خانواده را شامل می‏شوند و این مورچه‏ها بالدار بوده و قبل از جفتگیری بالهایشان می‏ریزند و اما جنس کارگر در مورچها بدون بال بوده و کارگران  ماده‏های عقیم هستند و مورچه‏های کارگر بیشترین افراد را در کلنی شامل شده واکثر فعالیت وکار را به عهده دارند . بزرگترین مورچه‏های کارگر که در کلنی وجود دارد سرباز نامیده می‏شود و سربازان فقط از تخم ها و حشرات جوان محافظت می‏کنند

ملکه در کلنی مورچه‏ها با تولید مثل مرتب افراد کلنی را می‏سازد واگر تخمی تلقیح نشود مورچه نر حاصل می‏گردد و چنانچه تلقیح شود مورچه ماده بوجود می‏آید

یک نکته جالب در رابطه با مورچه‏ها اینکه در بعضی از گونه‏ها ، ملکه یا کارگران ضمن حمله به لانه مورچه‏های دیگر تعدادی از شفیره‏ها  را  از لانه مورچه‏های دیگر را ربوده ( دزدیده ) و کارگران حاصل از این شفیره ها را مانند برده ای بکار وامیدارند وبه خدمت خود می‏گمارند .

انواع مورچه ها

مورچه صحرائی  ، مورچه آتشی ، مورچه خانگی ، مورچه پیاده رو ،  مورچه سارق   ، مورچه مخملی درخت  ،  مورچه فرعون  ، مورچه هرمی  ، مورچه سیاه کوچک  ، مورچه آتشی کوچک  ، مورچه آکروبات  ،  مورچه آرژانتینی  ، مورچه سربزرگ  ،  مورچه نجار  ،  مورچه زرد بزرگ  ، مورچه برگخوار  ، مورچه دروگر  ،  مورچه عسل ،  مورچه مزرعه ذرت  ،  مورچه نادان  ،  

مبارزه با مورچه ها

عملیات مبارزه با مورچه‏ها بسته به نوع مورچه  ، محل زندگی و شدت آلودگی متفاوت می‏باشد واین عقیده اشتباه است که با معدوم کردن مورچه‏های داخل ساختمان دیگر مورچه ائی وجود نخواهد داشت چون در لانه مورچه‏ها مجددا کارگران وسربازان دیگری تولید شده و به بیرون اعزام خواهد شد ودر واقع تا به وجود آمدن مورچه‏های جدید می‏توان این اطمینان را داشت که سمپاشی موثر بوده است.

عمل سمپاشی با محلولهای سمی ، معمولا در شرایط کاملا مناسب باید صورت گیرد و چون مورچه‏ها از  محلهای سمپاشی شده فرار می‏کنند و برای تهیه مواد غذائی از راههای دیگر استفاده می‏کنند بنابر این باید اطراف لانه را به خوبی سمپاشی نمود تا راهی برای فرار وجود نداشته باشند.

  سمومی که برای مبارزه با مورچه بکار می‏روند شامل : بایگون 1%  ،  دیازینون 1%  ، دورسبان 5/0 %  ، سوین 2%  می‏باشد و چنانچه عملیات گردپاشی مورد نظر باشد از سم سوین به میزان 5 الی 10 % ویا از گرانولهای حاوی بایگون به میزان 2 % می‏توان استفاده کرد .


گروه پژوهش و تحقیقات دفع آفات ایران

موشها مخرب سیستم های شهری هستند



چکیده مقاله
بطور کلی موش‌ها به محیط‌های ساکت  و تاریک که حرارت معین و ثابت و همچنین رطوبت نسبی داشته باشند علاقه‌مند هستند .
   موش‌های بزرگ معمولاً لانه خود را در محیط‌های وسیع نمی‌سازند و همواره سعی در پنهان شدن دارند تا بتوانند به راحتی نوزادان خود را تولید و پرورش دهند. موش‌های نر معمولاً حداقل یکبار در روز محیط اطراف خود را بازرسی می‌کنند و چنانچه تغییراتی در محیط مشاهده نمودند بلافاصله لانه خود را معدوم و جای دیگری را برای خود آماده می‌کنند. موش‌ها معمولاً یک ساعت بعد از نیمه‌شب فعالیت خود را شروع می‌کنند و این به علت ساکت بودن محیط و عدم حضور انسان است بدین ترتیب موش‌ها با آرامش خاطر به مواد مختلف خسارت وارد می‌کنند.
اهمیت مبارزه با موش
مبارزه با موش از دو جهت حائز اهمیت می‌باشد:
1.         اقتصادی
2.         بهداشتی
   موش‌ها با وارد کردن خسارت به مواد غذائی و پایین آوردن ارزش آنها و انتشار و انتقال بیماری‌ها و بالاخره ایجاد مزاحمت برای انسانها مورد تنفر انسان بوده و برای بسیاری از افراد سبب ایجاد ناراحتی فکری و روحی می‌گردند.
بیماری‌های منتقله از طریق موش
   موش‌ها معمولاً 35 نوع بیماری مختلف را به انسان منتقل می‌کند عبارتند از :
LCM
  اولین علائم این بیماری در انسان سردرد و بروز حالت‌هایی شبیه آنفولانزا میباشند.
Rabies (هاری): یک بیماری ویروسی است که از طریق گاز گرفتگی در حیوان خونگرم به وجود می‌آید.
تب گازگرفتگی
   در اثر گاز گرفتن موش تب ایجاد می‌شود و جای گاز گرفتگی متورم شده و به رنگ قرمز در می‌آید.
 طاعون
   این بیماری که به آن مرگ سیاه نیز می‌گویند از طریق گزش ‌کک‌هایی که از خون موش آلوده تغذیه کرده‌اند به انسان منتقل می‌شود.
لپتوسپیروز
   این بیماری که به آن یرقان خون ریزی دهنده نیز می‌گویند باعث تب، خونریزی، دردناک شدن کبد، دردهای شکمی، خشک شدن و ریزش پوست می‌گردد.
سالمونلوزیز (حصبه)
   آلوده شدن غذا به ادرار و مدفوع موش موجب مسمومیت غذائی و بروز این بیماری می‌شود.
یرسینیوزیز
  این بیماری از طریق آلوده شدن مواد غذایی به ادرار و فضولات موش ایجاد شده و موجب بروز آپاندیسیت و بزرگ شدن روده‌ها می‌گردد.
تیفوس
   در اثر خونریزی در شش‌ها و سینه پهلو باعث مرگ فرد مبتلا می‌شود.
توکسوپلاسموزیز
   انتقال این بیماری که بیشتر از طریق مدفوع گربه به انسان صورت می‌گیرد اخیراً از طریق موش هم مشاهده شده است. این بیماری می‌تواند موجب کوری مادرزادی نوزاد شود.
تب راجعه
   یک بیماری عفونی است و از علائم عمده آن حملات متناوب تب و ایجاد مسمومیت خونی می‌باشد.
تولارمی
   مخزن این بیماری موش می‌باشد و علائم آن تب، سردرد درد دست و پا، کمر درد، ضعف عمومی، استفراغ و بزرگ شدن کبد و طحال می‌باشد.
سالک
   این بیماری به صورت زخم پوستی و در اثر نیش پشه خاکی آلوده ایجاد می‌گردد.
روش‌های مبارزه:
1ـ اقدامات بهسازی و بهداشتی
2ـ استفاده از سموم شیمیایی
3ـ استفاده از امواج مافوق صوت
4ـ جلب کننده‌های شیمیایی
5ـ دور کننده‌ها
6ـ تله‌گذاری
7ـ مبارزه بیولوژیکی
8ـ مبارزه ژنتیکی
 
حال با توجه به اطلاعات کلی پاسخ سوال شما:
بر اساس نظر WHO فسفر دو زنگ در دسته سموم بسیار خطرناک طبقه بندی می شود . هم راستا با سمومی مثل : آنتو- تری اکسید ارسنیک- تالیوم- گوناسید-استرکنین و ... .که جونده با یک بار تماس با آن ازبین می رود.
اصل اول در مبارزه با موش بهسازی محیط است :
اقدامات بهسازی و بهداشتی:
1ـ محافظت ساختمان‌ها از ورود موش
2ـ از بین بردن لانه‌ موش‌ها و محروم‌ کردن آنها از دسترسی به آب و مواد غذائی
3- بهداشتی نگه داشتن محیط زیست شامل: جمع‌آوری، حمل و دفع زباله بطور بهداشتی، زباله باید در کیسه‌های سربسته قرار داده شده و فقط در ساعات مراجعه رفتگران در خارج از ساختمان گذاشته شود. حال با توجه به منطقه خود می توانید روی این برنامه ها مانور بدهید.
کشتن موش‌ها:
الف: بوسیله سموم شیمیایی
ب: بوسیله تله‌گذاری
   معمولاً استفاده از سموم شیمیایی آخرین راه‌حل می‌باشد در صورتی که اقدامات بهداشتی و بهسازی بطور کامل مؤثر نبودند می‌توان آن را به عنوان یکی از وسایل مطمئن برای مبارزه با موش بکار برد.
امروزه از تکنیک تله‌گذاری در موارد زیر استفاده می‌شود:
   زمانی که به علت وجود مواد غذایی استفاده از سموم غیرممکن باشد.
   در محلهایی که امکان جمع‌آوری لاشه موش وجود نداشته باشد.
   در صورتیکه موشها از خوردن طعمه خودداری کنند. زمانی که موش‌ها نسبت به سموم موش‌کش‌ مصون شده باشند.
روش صحیح تله‌گذاری:

Dr. Halvaei( 酥糖), [16.11.16 23:36]
در تله‌گذاری مساله انتخاب طعمه و دانستن رفتار و عادت موش‌ها اهمیت فوق‌العاده‌ای دارد. موش‌های بزرگ به علت ترس از چیزهای جدید و همچنین به علت داشتن کنجکاوی و احتیاط زیاد به زحمت به طرف تله‌ها جلب می‌شوند و گاهی برای گرفتن‌ آنها باید چند روز صبر کرد و برای حصول نتیجه بهتر باید چند روز تله را بدون اینکه فنر آن کار گذاشته شود با استفاده از طعمه جلب کننده در محل مستقر نمود تا موش‌ها به آن عادت کنند.
محل قرار دادن تله‌ها:
    در مورد موش‌ قهوه‌ای و خانگی بهتر است تله را در گوشه راست و به طرف دیوار محل قرار داد به طوری که ماشه تله تقریباً‌ مماس با دیوار باشد.
   در مورد موش سیاه تله را می‌توان به دیوار میخکوب کرد.
تله زنده‌گیر طعمه دار یا تله کشته‌گیر را باید نزدیک به دهانه ورودی لانه قرار داد و نه در داخل گذرگاه
   تله را بهتر است با کیسه یا چیزهای جدید در موش به وجود نیاید. تله کشته گیر را می‌توان زیر لایه‌ای از آرد، خاک و یا سبوس مخفی کرد. وقتی تعداد تله‌ها زیاد است باید محل قرار گرفتن تله‌ها را یادداشت کرد.
 
-          اگر منطقه شما مرطوب باشد سم کلرات نوع واکسی خوب است.
-          تماس با فسفر دو زنگ و استنشاق بخارات و گرد های آن از نزدیک بسیار خطرناک است.
-          سموم ضد انعقادی در مبارزه با موش ها ارجح تر هستند. اما به مدت 3تا 10 روز بطور دائم از این سموم باید تغذیه نماید. این سم باعث پارگی مویرگ ها و خونریزی داخلی و نیز جلوگیری از انعقاد طبیعی خون می شود. طعمه حداقل 2 هفته در دسترس موش ها قرار گیرد. سموم ضد انعقادی مثل:وارفارین- پیوال- فومارین- دی فاسینانون- کلروفاسینون- برودیفاکوم و برومادیلون.
-          اگر در منطقه شما کک نیز زیاد است قبل از مبارزه با موش باید 3 تا 4 روز زودتر با کک مبارزه کرد. برای مبارزه با کک نیز از سموم مالاتیون و کارباریل(سوین) می شود استفاده کرد.
-          سم فسفید روی نیز آغشته با ماهی تازه- غلات – گندم- گوشت در عرض 24 ساعت بر موش اثر می کند.(از دسته سمومی است که به مراقبت عادی نیاز دارند.)
-          اگر مزارع همجوارنیز آلودگی موش داشته باشند. مبارزه باید همه جانبه و گروهی باشد. و تک مبارزه موثر نخواهد بود.
-          سم فلورواستات(معروف  به 1080) از موثرترین سموم و سریع الاثرترین جونده کش ها است. که در مناطق غیر مسکونی و با نظارت اهل فن کاربرد دارد.
-          در کار با سموم رعایت نکات ایمنی:دستکش- ماسک-دور بودن از دست بچه ها و ... ضروری است
-          تماس دست با سم باعث بو گرفتن سم شده و جونده از خوردن آن پرهیز می کند. و برای سلامتی فرد نیز بسیار مضر است.
-          سم کلرات (برودیفاکوم) از دسته آنتی کواکولانت علیه موشهای خانگی- کشاورزی – انباری استفاده می شود. پادزهر آن ویتامین k1 می باشد و مقدار 0.3 میلی گرم به گیلوگرم کشنده است.
در آخر نویسنده به این نکته توجه داشته است که فقط کنترل و مبارزه با این جونده در این چند خط خلاصه نشده و نخواهد شد زیرا برای مبارزه با هر جانوری بایستی به خصوصیات رفتاری آن آشنایی کامل داشته باشید. نویسنده امیدوار است که در صورت مواجه شدن با این جانور قبل از انجام هر کاری با متخصصین امر کنترل و مبارزه با آفات تماس حاصل نموده تا طی بررسی های کارشناسانه بهترین روش را برای مبارزه با این جونده اعمال نمایند
Mehrdad .Halvaei . Ph.D
Researcher and Senior Advisor on
Health and the Environment
Professional pest control and biodiversity Tsinghua University. China
&
Master of Social Development in Engineering
Science and Research Branch, Tehran

روش نوین و جدید مبارزه با موشها چیست؟؟؟؟

، یک پروژه اروپایی روش جدیدی را مطرح کرده است: به جای اینکه منتظر شویم که موش‌ها به اندازه کافی سم بخورند تا بمیرند، سیستم جدید اسپری‌ها برای جوندگان، آنها را در معرض میزان مشخصی از سمی کشنده قرار می‌دهد.‌

موش‌ها آسیب‌های زیادی به محصولات کشاورزی، ساختمان‌ها و زیرساخت‌ها می‌زنند که هر ساله باعث تلف شدن میلیاردها یورو می‌شود. علاوه بر این موش‌ها ناقل بیماری‌هایی هستند که انسان‌ها را تهدید می‌کنند.

به گزارش شبکه خبری یورونیوز، پرفسور «مایکل تیسدیل» همانند همه ساکنان انگلستان، با مشکل موش‌ها روبروست.

مزرعه کوچک او مورد حمله جوندگانی قرار گرفته که به هر جایی سرک می‌کشند تا غذای حیوانات خانگی را بدزدند.

«مایکل تیسدیل»، پرفسور شیمی در دانشگاه استن گفت: مرغ‌ها در اینجا غذا می‌خورند، اما موش‌ها هنگام شب بیرون می‌‌آیند، سوراخی حفر می‌کند یا از زیر در وارد می‌شوند و غذای مرغ‌ها را می‌خورند.

مایکل همانند دیگران، از قرص‌های سمی استفاده می‌کند اما معمولا سم‌ها اثربخش نیستند. به نظر می‌رسد موش‌ها از بعضی سموم به عنوان غذای رایگان، لذت می‌برند.

مایکل تیسدیل افزود: شب‌ها اینجا محل جولان موش است حتی با وجود اینکه سم می‌گذاریم. موش‌ها سم‌ها را می‌خورند و به نظر می‌رسد که به این سموم مقاوم شده‌اند؛ این مشکل اصلی ماست.

اگر سم‌های رایج نمی‌توانند موش‌ها را از بین ببرند، پس چه باید کرد؟

یک پروژه اروپایی روش جدیدی را مطرح کرده است: به جای اینکه منتظر شویم که موش‌ها به اندازه کافی سم بخورند تا بمیرند، سیستم جدید اسپری‌ها برای جوندگان، آنها را در معرض میزان مشخصی از سمی کشنده قرار می‌دهد.

«آندرو اینگهام»، پژوهشکر انتقال دارو در دانشگاه استن گفت: این سیستم یکی از اولین سیستم‌های تجاری اسپری‌های موش است که با جذب سم از طریق پوست موش‌ها، آنها را می‌کشد.

دانشمندان، سمی بر اساس فرمول ویتامین دی ساخته‌اند که برای حیوانات خانگی بی خطر و برای موش‌ها کشنده است.

آزمایش‌ها نشان می‌دهد که چطور سم بعد از پاشیدن شدن روی جوندگان به سرعت وارد خونشان می‌شود.

آندرو اینگهام افزود: ما تمام آزمایش‌ها را روی نوعی غشای پوستی که همانند پوست موش صحرایی عمل می‌کند انجام داده‌ایم.

ما همه فرمول‌های متفاوت را تست کردیم و بهترین شیوه انتقال ویتامین از طریق پوست موشها را انتخاب کردیم.

برای ارائه سم، محققان یک دستگاه الکترونیکی با استفاده از سنسورهای نوری ساخته‌اند که ماشه آزاد کردن اسپری را در لحظه مناسب فعال می‌کند.

«جوزف دیویس»، مهندس پزشکی در دانشگاه استن گفت: جوندگان وارد این دستگاه می‌شوند و هنگام عبور از این دام، اسپری روی آنها پاشیده می‌شود. یک سوراخ هم اینجا گذاشته‌ایم که برای فرمون که نوعی تحریک کننده است ایجاد شده تا جوندگان را به داخل شدن در این دستگاه تحریک کند.

سیستم، ورود موش به این قوطی را تشخیص می‌دهد. اگر حیوانی که وارد قوطی شده موش نباشد یا دو موش از دو طرف قوطی وارد شوند، سیستم فعال نمی‌شود.

جوزف دیویس افزود: یک ریز پردازنده در مدار این دستگاه تعبیه شده که این امکان را به دستگاه می‌دهد که سیگنال یا پیامی را به پست کنترل بفرستد و به مسوول کنترل کننده بگوید که بیایید و این قوطی را عوض کنید.

تله‌های معمول با قرص‌های سمی موش‌ها را آرام آرام و بسیار دردناک همراه با خونریزی داخلی می‌کشد.

دستگاه جدید انسانی‌تر عمل می‌کند؛ موش‌ها با این روش یک روز پس از اینکه در معرض سم قرار گرفتند از حمله قلبی می‌میرند.

آندرو اینگهام افزود: سیستم دادن غذای سمی اینطوری است که حیوانات می‌توانند انتخاب کنند که چه مقدار از غذای سمی را بخورند و اغلب آنها به اندازه‌ای که برای کشتن شان کافی باشد، نمی‌خورند.

این سیستم بر اساس فرمول تزریق منفرد عمل می‌کند، یعنی مرگ هر موشی که در معرض اسپری قرار گیرد را تضمین می‌کند.

دکتر مهرداد حلوایی متخصص فیزیولوژی جانوری (فلوشیپ کنترل ناقلین)

می دانستید آفرینش هیچ موجودی بدون دلیل نیست؟!

یکی از برهان هایی که عموما از جانب جریان های اتئیست مطرح می شود بی دلیل بودن جهان هستی و موجودات و به وجود آمدن موجودات است.چندسال قبل زنده یاد رضا فاضلی برنامه ساز اتئیست لوس آنجلسی این موضوع را در برنامه خود مطرح نمود که "میمون برای چه آفریده شده است؟عقرب برای چه آفریده شده است؟رتیل برای چه آفریده شده است؟"ولی اکنون علم می گوید که همه جانداران حتی جاندارانی که ما تفکر می کنیم جانداران موذی هستند در طبیعت دارای نقش های بنیادی و مفید هستند که ما در این پست تعدادی از این نقش ها را مورد برسی قرار می دهیم.

سوسک حمام : SriniKambhampati، مدیر و استاد دانشکده زیست‌شناسی دانشگاه تگزاس معتقد است انقراض سوسک‌های حمام می‌تواند چرخه نیتروژن در طبیعت را با مشکلات متعددی مواجه کند.سوسک‌های حمام از مواد آلی در حال فساد تغذیه می‌کنند که سرشار از نیتروژن هستند. آنها این ماده باارزش را در مدفوع خود به شکلی به خاک برمی‌گردانند که آن را حاصلخیز و بسیار غنی می‌کند و برای گیاهان قابل استفاده است. به عبارت دیگر از بین رفتن این جانداران اثرات مخرب جبران‌ناپذیری روی سلامت جنگل‌ها و به شکل غیرمستقیم روی جانداران ساکن زیست‌بوم آنها خواهد داشت».[1][2]

 

سم عقرب و مار و رتیل :هرچند سم این جانداران ممکن است برای انسانها کشنده باشد ولی سم حاوی هزاران پروتئین است که چندین پروتئین آن برای انسان خطرناک است.به تازگی یک دانشمند در دانشگاه واشینگتن نشان داد که سم عقرب حاوی موادی است که می تواند سرطان مغز را درمان بکند.همچنین زهر زنبور دارای موادی است که می تواند سرطان را درمان بکند.همچنین سم رتیل نیز بر درمان دیستروفی، ساکس تاثیر گذار است.[3]از سم مار نیز بطور گسترده در سنایع داروسازی برای تهیه دارو استفاده می شود.

 کرم خاکی و موش کور و برخی از موشها که خاک را حفر می کنند : جاندارنی مانند کرم خاکی که در زیر خاک حرکت می کنند عموما به حفر خاک باعث فرآیند اکسیژن رسانی به خاک می شوند در صورتی که این جانداران وجود نداشتند اکسیژن خاک بسیار اندک می شد و ریشه های گیاهان و درختانی که ما امروزه عملا مورد استفاده قرار می دهیم می خشکید.

پشه و مگس :لارو پشه و خود پشه نقش مهمی در تامین غذای سایر جانداران از جمله پرندگان و ماهی ها که در زنجیره غذایی حیوانات قرار دارند ایفا می کنند.علاوه بر آن پشه و مگس نقش مهمی در گرده افشانی در طبیعت را دارند.در پزشکی با استفاده از مطالعه بروی پشه انسان توانسته به تلفیق در اشکال مصنوعی به بی حسی های موضعی دست یابد.[4]مگس ها ضمن اینکه برای بشر ممکن است بیماری زا باشند ولی در طبیعت به اندازه زنبورها در گرده افشانی گیاهان نقش دارند[5]

 عنکبوت : زهر عنکبوت در تحقیقات پزشکی مربوط به سیستم عصبی(ارتپت) انسان مورد استفاده قرار می گیرد علاو بر آن از تارهای عنکبوت برای تولید وسایل آزمایشگای نوری استفاده می شود.[6]همچنین عنکبوت ها نقش مهمی در کنترل جمعیت آفت ها و سایر حشرات در طبیعت را دارند.[7]

موارد ذکر شده تنها گوشه ای از فواید جاندارانی است که از دیدگاه انسان ها جزو بی مصرف ترین جانداران طبیعت به نظر می رسند و هنگام برخورد انسان با یکی از این جانداران فورا توسط انسان کشته می شوند.این موضوع بیانگر آن است که تمام اجزا طبیعت به همدیگر ربط دارند و هیچ یک از اجزا آن از اجزا دیگر جدا نیست و آفرینش هیچ موجودی بدون دلیل نبوده است.


دعا کنید که سوسک حمام منقرض نشود

اگر از شما بخواهند فهرستی از منفورترین موجودات روی زمین تهیه کنید، احتمالا سوسک‌های حمام یکی از اولین جاندارانی هستند که به ذهنتان می‌رسد. آنها بزرگ و زشت هستند، سریع حرکت می‌کنند و اغلب در کثیف‌ترین و غیربهداشتی‌ترین نقطه ممکن می‌توانید پیدایشان کنید. با این حال بهتر است دیگر آرزوی انقراض آنها را نداشته باشید. پژوهش های تازه ای نشان می دهد این حشرات نا مطبوع وظیفه حفظ بقای زیست‌بوم‌های روی زمین و چرخه غذایی را به عهده دارند. SriniKambhampati، مدیر و استاد دانشکده زیست‌شناسی دانشگاه تگزاس معتقد است انقراض سوسک‌های حمام می‌تواند چرخه نیتروژن در طبیعت را با مشکلات متعددی مواجه کند.
وی می گوید:
«سوسک‌های حمام از مواد آلی در حال فساد تغذیه می‌کنند که سرشار از نیتروژن هستند. آنها این ماده باارزش را در مدفوع خود به شکلی به خاک برمی‌گردانند که آن را حاصلخیز و بسیار غنی می‌کند و برای گیاهان قابل استفاده است. به عبارت دیگر از بین رفتن این جانداران اثرات مخرب جبران‌ناپذیری روی سلامت جنگل‌ها و به شکل غیرمستقیم روی جانداران ساکن زیست‌بوم آنها خواهد داشت».
علاوه بر این حدود 5 تا 10هزار گونه مختلف سوسک روی زمین زندگی می‌کنند که یک منبع غذایی مهم برای بسیاری از پرندگان و پستانداران کوچکی مانند موش‌ها به شمار می‌روند.این شکارچیان می‌توانند غذای گروه دیگری از حیوانات را از گربه‌ها و گرگ‌ها گرفته تا خزندگان و پرندگان شکارچی بزرگتر مانند عقاب‌ها تأمین کنند. در نتیجه هر گونه کاهش جمعیت سوسک‌های حمام می‌تواند تأثیری غیرمستقیم روی منابع مورد نیاز بسیاری از گونه‌های گیاهی و جانوری روی زمین داشته باشد.
البته خیلی هم نگران نباشید! به نظر می‌رسد حتی اگر دمای زمین به شدت افزایش یابد و یا خدای ناکرده جنگ سوم جهانی رخ دهد و سلاح‌های اتمی به کار گرفته شوند باز هم این حشرات خیال انقراض نخواهند داشت.

Mehrdad .Halvaei . Ph.D
Researcher and Senior Advisor on
Health and the Environment
Professional pest control and biodiversity Tsinghua University. China 
&
Master of Social Development in Engineering
Science and Research Branch, Tehran