Biological and Environmental Sciences vital

مهرداد حلوایی دکترای تخصصی فیزیولوژی و فلوشیپ کنترل ناقلین از دانشگاه تسینگ هوآی چین

Biological and Environmental Sciences vital

مهرداد حلوایی دکترای تخصصی فیزیولوژی و فلوشیپ کنترل ناقلین از دانشگاه تسینگ هوآی چین

زنبورهای عسل خودخواه

آیا خودخواهی فقط در انسانها است؟ 

آیا میتوانید تصور کنید که این حس بسیار قدرت مند در بدن موجودات زنده باشد؟ 

ژنی که این عامل قدرتمند را در خود جای می دهد براستی چطور میتواند باعث تغییراتی در موجودات زنده شود. 

 


گروهی از محققان کانادایی و استرالیایی با بررسی DNA زنبور عسل موفق شدند حضور ژنی با عنوان «ژن خودخواهی» را تائید کنند.
مفهوم «ژن خودخواهی» نخستین بار در سال 1976 توسط ریچارد داوکینز بیولوژیست انگلیسی در مورد انسان مطرح شد. اکنون گروهی از دانشمندان دانشگاه اونتاریوی غربی و دانشگاه سیدنی در استرالیا با بررسی ژنوم زنبور عسل کشف کردند که «خودخواهی» تنها ویژه انسان نیست و در این حشره نیز به صورت یک رفتار ژنتیکی ازنسلی به نسل دیگر منتقل می شود.
زنبور عسل از یک نظام پیچیده اجتماعی برخوردار است و به همین علت به عنوان نوعی «ابر- ارگانیسم» شناخته می شود. در نظام اجتماعی این حشرات زنبورهای کارگر ماده عقیم هستند و زنبور ملکه بزرگسال توسط زنبورهای کارگر انتخاب می شود.
تاکنون ژن خودخواهی که عقیم بودن زنبورهای کارگر ماده را کنترل می کند شناسایی نشده بود اما اکنون این محققان منطقه ای از ژنوم زنبور را شناسایی کردند که می تواند محل قرار گرفتن ژن خودخواهی زنبورهای کارگر ماده باشد.
براساس گزارش ساینس دیلی، نتایج این کشف که در مجله «Genetics» منتشر شده است نشان می دهد که «ژن خودخواهی» نه تنها از نظر تئوری بلکه در واقعیت نیز وجود دارد. این محققان در این خصوص توضیح دادند. دقیقا نمی دانیم این ژن چیست، اما می دانیم که در کدام منطقه ژنوم قرار دارد و بنابراین دستیابی به آن بسیار نزدیک است..

زنبورها[ی عسل] کلید پایداری محصولات کشاورزی
بررسی ساده آثار باستانی کشورهای مختلف نشان می دهد که زنبورداری از گذشته های دور وجود داشته و شاید قدیمی ترین نشانه ها را بتوان در آثار باستانی اسپانیا مشاهده کرد. امروزه زنبور عسل که یکی از انواع بسیار گوناگون زنبورهاست ، در ?قاره دنیا شناخته شده است و از آنجا که این حشره در محیط سربسته زندگی می کند ، آشنایی با زندگی پر رمز و رازش همیشه برای همگان شگفت آور بوده است.
تحقیقات نشان می دهد اگر زنبورها به طور کلی اعتصاب کنند و کار گرده افشانی را انجام ندهند ، در ابتدا ?? درصد محصولات کشاورزی دیگر تولید نمی شود و در طول زمان کار طبیعت به کل مختل می شود. این نکته نقش بی نظیر این حشرات را در چرخه حیات به اثبات می رساند.
بتازگی در اخباری از امریکا شنیده می شود که زنبورها به دلیل نامعلومی از کندو فرار می کنند که این امر کشاورزی امریکا را امسال با مخاطره سنگینی روبه رو و این کشور را وادار کرده است برخی محصولات کشاورزی را از امریکای جنوبی وارد کند. این امر نشان می دهد گرده افشانی مهمترین بخش فعالیت زنبور است زیرا در زاد و ولد بسیاری از نباتات (غیر از سوزنی برگها) زنبورها موثرند و گرده افشانی زنبور عسل عامل بقای آنهاست.
در واقع زنبور عسل پیش از این که انسان موجودیت خود را در زمین تثبیت کند ، وجود داشته و انسان از بدو خلقت با استفاده از زنبورداری بومی از زنبور عسل استفاده کرده است. در زنبورداری بومی ، مردم هر منطقه ای برحسب توانایی ها و امکانات خود به ساخت کندوهای بومی اقدام می کرده اند ، به طوری که در موزه ای از کندوهای بومی ، کندوهایی ساخته شده از کوزه ، نی ، شاخه های درخت ، سبد ، حصیر و جعبه های پیش ساخته مشاهده می شود. پس از آن که انسان زیرکی خود را در ساخت کندو به کار برد ، کندوهای مدرن ساخته شد که کارآیی بسیار بالایی در مقایسه با کندوهای بومی داشت و فناوری به کار رفته در کندوها بسیار نزدیک به رفتار زنبورها بود. این نوع زنبورداری کم کم به صورت صنعت درآمد و صنعت زنبورداری اشتغالی جهانی شد و انواع گروههای اجتماعی به این کار مشغول شدند. بررسی ها نشان می دهد زنبورداری در هر زمانی بویژه در زمان جنگ قابل انجام بوده است و در دوره جنگ تحمیلی عراق علیه ایران و جنگ جهانی دوم بسیاری از مردم به انجام این کار روی آوردند.
? فرآورده های زنبور عسل
به طور کلی عسل بهاره به دلیل تهیه شدن از گلهای یکدست شفاف و عسل تابستانه تیره تر است. موم یکی دیگر از فرآورده های زنبور عسل است.
از موم در لوازم آرایشی ، جراحی و درمان های طبی بهره می گیرند. بره موم هم فرآورده دیگری است که بیشتر خود زنبورها به دلیل چسبندگی بالایش از آن استفاده می کنند. گرده گل نیز که از سوی زنبورها جمع آوری می شود ، برای انسان ها بسیار ارزشمند است و به صورت قرص درمی آید و تجارت می شود. بررسی ها نشان می دهد از یک کندو در روز نیم تا ?? کیلو گرده استخراج می شود. از همین گرده برای لوازم آرایشی و نرم کردن و طراوت پوست استفاده می شود. استفاده از ژله سلطنتی یا شهد انگبین نیز برای انسان ها قابل توجه است ؛ چرا که باعث می شود عمر زنبور را از ? ماه تا ? سال برای ملکه افزایش دهد. پرورش ملکه نیز امروزه به صورت یک تجارت عظیم در جهان در آمده است.
از نظر پزشکی نیز زنبورها قابل توجه اند. برخی افراد در مقابل نیش زنبورها مقاومند و برخی دیگر آلرژی دارند ، به طوری که در دفعه اول نیش زدگی دچار تاولهای قرمز می شوند و در دفعه دوم این مساله شدت بیشتری دارد و دفعه سوم نیش زدگی در این افراد باعث مرگ می شود که در این خصوص گزارش هایی مبنی بر فوت وجود داشته است.
از طرف دیگر ، بتازگی رابطه درمانی ناشناخته ای میان نیش زنبور و درمان بیماری MS که نوعی بیماری تحلیل رفتن اعصاب است ، شناخته شده که در دست مطالعه است

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد